Appelchutney met gekarameliseerde rode ajuin

appelchutney

Stap voor stap

Een verrassende twist op de klassieke chutney en extra lekker door de gekarameliseerde ajuin. Deze appelchutney smaakt fantastisch bij een kaasplankje, een vleesplankje of simpelweg bij wat stokbrood. Bovendien is het is enkele weken houdbaar in de koelkast, zodat je altijd iets lekker achter de hand hebt.
Tip: verleng de houdbaarheid door de chutney in te maken in weckpotten. 

  1. Pel de ajuinen, snij in kwartjes en dan in dunne plakjes.
  2. Zet een grote (braad)pan op het vuur en verwarm de olie of het vet. Doe de ajuin in de pan en laat karameliseren. Roer regelmatig zodat de ajuin niet verbrandt.
  3. Schil de appelen ondertussen. Snij in stukjes van ongeveer 1 à 2 centimeter.
  4. Was de paprika en snij in kleine stukjes. Doe hetzelfde voor de look.
  5. Blus de ajuin, wanneer deze klaar is, met 2 eetlepels appelazijn.
  6. Voeg de appelen, paprika, suiker, look, gember en de rest van de appelazijn toe aan de ajuin en laat al roerend even goed doorkoken.
  7. Zet het vuur wat lager en laat het mengsel verder sudderen. Voeg nu het citroensap, zout, de curry, mosterd en kaneelpoeder toe.
  8. Laat alles op het vuur indikken. Wanneer je met je lepel een streep kan trekken in het mengsel, is de chutney klaar.
  9. Laat de appelchutney goed afkoelen voordat je het opdient. 

Ingrediënten

Voor 8 porties appelchutney:

  • 3 appelen (bv. Elstar)
  • 3 rode ajuinen
  • ½ rode paprika
  • 125 gram bruine suiker
  • 100 ml appelazijn
  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel verse gember in kleine stukjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels currypoeder
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Bereidingsvet