De perfecte appelbol

Appelbollen Appelen Roes

Stap voor stap

Driekoningen, Driekoningen, geef mij ne nieuwen hoed... en daarna een verse appelbol als het kan. Met dit receptje maak je zelf lekkere appelbollen op Verloren Maandag. Want zeg nu zelf... zelfgemaakt smaakt toch gewoon veel beter? En al helemaal als je de appelen van Appelen Roes gebruikt! Tip: voor het lekkerste resultaat gebruik je de Elstar appel in je appelbol.

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Doe de rozijnen in warm water en laat ongeveer 10 minuten wellen.
  3. Schil ondertussen de appelen en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  4. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en dep overtollig vocht af met keukenpapier.
  5. Maak een mengsel van de rozijnen, de kaneel, de suiker en de boter.
  6. Rol het bladerdeeg uit en zet er de appel in het midden op. Vul de holtes van de appelboor op met het mengsel en verdeel deze mooi over de 4 appels.
  7. Vouw het bladerdeeg rond de appel en plak dicht met behulp van een beetje water.
  8. Zet de appelbollen op een ingevette en bebloemde bakplaat (of gebruik aparte vormpjes als je die hebt) en bestrijk het geheel met het geklutste ei (Dit doet de appelbol mooi blinken.).
  9. Bak de appelbollen zo'n 20 à 25 min in de oven op 200°C.
  10. Laat de appelbollen wat afkoelen tot ze nog lauwwarm zijn en besprenkel met bloemsuiker voor het serveren. Ook lekker met een bolletje (speculaas)ijs!

Ingrediënten

  • 4 appelen
  • 4 plakjes (diepvries) bladerdeeg (+90 à 100 g per plakje)
  • 50 gram rozijnen
  • 30 gram bakboter
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei, geklutst