Salade met gebakken appeltjes en spek

Salade met gebakken appeltjes en spek

Stap voor stap

Een salade met gebakken appeltjes en spek is een absolute klassieker en is dan ook te verkrijgen in elke standaard brasserie. Toch maken we de salade liever zelf, want wat je zelf maakt is toch altijd net dat tikkeltje lekkerder. 

  1. Verwarm in een pot een voldoende hoeveelheid water (de eieren moeten volledig onder kunnen liggen) samen met een snuifje zout en het azijn. Wanneer het water kookt, leg je met een eetlepel voorzichtig de eieren in het water. Kook de eieren 10 minuten en koel nadien af in koud water. Pel vervolgens ze vervolgens en laat ze verder afkoelen.
  2. Maak intussen de dressing. Voeg daarvoor alle ingrediënten samen in een kommetje en meng tot een egaal geheel.
  3. Verhit een pan met een scheut olijfolie op een middelhoog vuur en bak het spek. Doe het spek nadien uit de pan, maar laat het vet in de pan en zet deze terug op het vuur.
  4. Was de appels, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Bak de stukjes appel gaar in de pan op een middelhoog vuur. Bak niet te lang, want dan krijg je appelmoes. Voeg vervolgens de spekblokjes terug bij de appeltjes en verwarm ze samen voor een minuutje.
  5. Was de tomaatjes en halveer ze. Was ook de lente-uitjes, verwijder de wortels aan de onderkant en snij in ringetjes. Was ten slotte ook de komkommer en snij in stukjes.
  6. Neem een schotel en verdeel de gemengde sla, de tomaatjes, de komkommer en de lente-uitjes. Halveer de eitjes en verdeel ze over de schotel.
  7. Leg daarop de gebakken appeltjes en spek. Serveer samen met de dressing.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 300 gr gemengde sla (ijsbergsla, veldsla, rucola, ...)
  • 3 grote appels
  • 400 gr spek
  • 20-tal kerstomaatjes
  • Halve komkommer
  • 4 eieren
  • 4 stronkjes lente-uitjes
  • 1 el azijn
  • 1 el olijfolie
  • Snuif zout

Voor de dressing:

  • 2 el olijfolie
  • 3 el balsamicoazijn
  • 4 tl mosterd
  • 4 el honing
  • Snuifje zout en peper