De verschillende soorten appelsap naast elkaar

Vers Appelsap

03/05/2017

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een evenwichtige en gezonde levensstijl. Het vermijden van bewaarmiddelen, kleurstoffen en andere additieven is daar een belangrijk onderdeel van. Want steeds meer wordt men zich ervan bewust dat heel wat producten in ons dagelijks leven worden aangelengd met additieven die niet thuishoren in het pure product. Voor vruchtensappen, zoals appelsap, is dit niet anders. Maar hoe weet je nu welk appelsap je best neemt en wat het verschil is tussen de sappen. In dit artikel zetten we de verschillende soorten appelsappen naast elkaar.

Appelsap in de ruime zin van het product als gezond of ongezond beschouwen, is niet juist. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten appelsappen te verkrijgen in de winkels. Zo kan je de producten ruwweg verdelen in verse pure sappen, pure sappen en sappen uit concentraat.

Vers puur appelsap

Vers puur appelsap is het sap dat je verkrijgt bij het persen van appelsap. Omdat er geen bewaarmiddelen of extra suikers aan worden toegevoegd, heeft het sap een beperkte houdbaarheid.

Puur appelsap

Om de houdbaarheid te verlengen, kan het sap worden gepasteuriseerd. Het sap wordt daarbij kortstondig verhit tot 80°C, waardoor schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld en het sap 1 jaar houdbaar is. Bovendien blijven alle natuurlijk aroma’s voor 100% behouden. Bij Appelen Roes kan je onder meer terecht voor puur appelsap.

Appelsap uit concentraat

Appelsap uit concentraat is het standaard appelsap dat je in de meeste supermarkten kunt vinden. Na het persen van de appels wordt het water uit het sap gehaald en het appelsap gefilterd. Hier verliest het sap niet enkel vocht, maar ook de aroma’s komen bij het verdampen los van het sap. Wat je overhoudt, is het appelsapconcentraat, wat compact is en daardoor eenvoudig te transporteren. Na transport wordt het concentraat opnieuw aangelengd met water, aroma’s, houdbaarheidsproducten en in sommige gevallen ook suikers. Daarna wordt het verpakt om uiteindelijk in de supermarkten te belanden.

Welk sap is het gezondst?

Hoe minder stappen het productieproces van het appelsap bevat, hoe dichter het sap bij de appel staat en hoe gezonder het sap is. Meer stappen in het proces, betekent vaak verlies van aroma’s, vitaminen en daardoor belangrijke gezonde eigenschappen van het sap.

Het appelsap van Appelen Roes

Bij Appelen Roes vinden het we het ontzettend belangrijk om een gezonde levensstijl te stimuleren. Daarom is het sap dat je bij ons kunt kopen, puur appelsap. Het sap wordt op ambachtelijke wijze geperst in eigen huis uit de lekkerste soorten appels, zoals Elstar, Jonagold en Jonagored. De perfecte combinatie tussen zuur en zoet.

Kom langs in onze winkel en ontdek de onze verschillende soorten appelsappen!