Gestoofde rode bietjes met appel

Gestoofde Rode Biet Appel

Stap voor stap

Rode biet... Of je bent er helemaal gek van, of je moet er helemaal niets van hebben. Nochtans zijn rode bieten niet enkel enorm lekker, maar ook nog eens super gezond. Daarom raadplegen we deze keer een receptje van de grootmoeder, als variant op de klassieke rode kool met appeltjes. Lekker als bijgerecht bij puree en worst, maar ook in een frisse salade. Heb je weinig tijd of hou je het liever simpel, dan kan je gekookte rode bietjes uit de winkel gebruiken. Ben je echter avontuurlijk ingesteld, kan je je wagen aan het zelf koken van de rode bietjes. 

  1. Starten doen we met het koken van de rode bieten. Was de rode biet onder stromend water, snij de loof eraf, maar laat een eindje loof op de kop van de biet. Kook ze vervolgens gaar in een ruime pot met kokend water. Voor zomerbieten reken je zo'n 25 minuten kooktijd. Voor winterbieten reken je snel al zo'n 1,5 tot 2 uur. Laat de bietjes na het koken goed afkoelen. Pel vervolgens het vel af met je handen. Opgepast! Rode biet geeft erg veel kleur af. Vind je dit niet erg prettig, kan je best handschoenen gebruiken.
  2. Schil de appelen en snij in blokjes van 1-1,5 cm. Doe hetzelfde met de gekookte bieten.
  3. Verhit een kookpot met wat vetstof op een middelhoog vuur. Pel de ajuin en snij in halve ringen. Stoof de ajuinringen aan in de kookpot tot ze glazig zijn.
  4. Voeg de bietjes, de appelen, de porto en de azijn toe en laat het geheel een tiental minuutjes verder stoven. De appeltjes mogen nog wat knapperig zijn. Voeg eventueel peper en zout naar smaak toe. Roer het geheel op tijd om. 
  5. Dien warm op.

Ingrediënten

2 grote of 3 kleine rode bieten

2 stevige appelen

1 grote ajuin

75 ml porto

1 soeplepel azijn

vetstof om te bakken

zout en peper