Wortelcake met appel en limoen-roomkaastopping

Wortelcake

Stap voor stap

Ken je die mop nog van dat konijn en die worteltaart? Blijkt dat dat konijn uiteindelijk geen worteltaart lust... Wel, dan heeft hij duidelijk nog niet van deze taart geproefd! Een heerlijk recept met geroosterde amandelen, gebruinde boter en (hoe kan het ook anders...) een paar zalige appeltjes van appelen Roes. Zeg daar maar eens "nee" tegen, konijn!

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. 

  2. Zet een pan op het vuur en rooster de amandelschilfers zonder vetstof tot ze mooi gebruind zijn. Leg ze vervolgens apart.

  3. Verwarm de boter in de pan tot ze een lichtbruine hazelnootkleur heeft. Laat de boter vervolgens afkoelen.

  4. Schil de wortelen en rasp ze. Schil ook de appelen en snij in blokjes van ongeveer een halve tot één centimeter.

  5. Klop de eieren los samen met de suiker. Voeg de gesmolten boter toe en meng onder elkaar. Voeg vervolgens voorzichtig beetje bij beetje de bloem toe terwijl je goed mengt. Voeg ook de bakpoeder en het zout toe. Voeg de amandelschilfers, de wortelen, de appelen en het kaneel toe aan de rest van het beslag en roer goed door elkaar.

  6. Neem een voldoende grote bakvorm en vet goed in. Bestuif met bloem tegen het plakken en giet het beslag erin.

  7. Bak de taart gedurende ongeveer 60 minuten. Prik met een tandenstoker om te controleren of de taart gaar is.

  8. Maak ondertussen de taarttopping door de roomkaas, de limoensap -en zeste en de suiker te mengen. Dek af en zet in de koelkast.

  9. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

  10. Verdeel de topping over de volledig afgekoelde taart. Besprenkel met gehakte pistachenootjes als afwerking.

Ingrediënten

Voor 1 taart:

  • 350 gram (geschilde) wortelen 
  • 2 appelen
  • 5 eieren
  • 200 gram boter
  • 275 gram donkerbruine suiker
  • 350 gram patisseriebloem
  • 3 koffielepels bakpoeder
  • 100 gram amandelschilfers
  • kaneel
  • snuifje zout
     

Voor de topping:

  • 200 gram roomkaas (type Philadelphia natuur)
  • sap en zeste van 1 limoen 
  • 80 gram bloemsuiker
  • handvol gehakte pistachenoten