Appelstrudel

Appelstrudel 2

Stap voor stap

  1. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken. Doe de stukjes appel in een stoofpot en verhit op een matig vuur.
  2. Voeg de rozijnen en veenbessen toe aan de appeltjes.
  3. Snij de vanillestok overlangs open. Schraap de zaadjes uit de peul en voeg samen met de peul toe aan de appels. Voeg ook de kaneel toe.
  4. Laat de appels zachtjes garen onder een deksel. Controleer na een tiental minuutjes of de appelmoes voldoende droog is geworden. Verwijder het vanillestokje en voeg het amandelpoeder toe en roer goed onder elkaar. Is de appelmoes te zuur, breng dan op smaak met enkele theelepels suiker. Laat de vulling voor de appelstrudel afkoelen.
  5. Verwarm de oven voor op 175°C. Rol het vel bladerdeeg uit. Als je een rond vel bladerdeeg gebruikt, snij dan de randen van het vel, zodat je een rechthoekige deeglap krijgt.
  6. Breek de eieren en scheid de eidooiers van het eiwit. Voeg een lekje water toe aan de dooiers en klop met een vork goed onder elkaar. Het eiwit gebruiken we niet.
  7. Schep de vulling in het midden van het vel bladerdeeg en verdeel gelijk over de hele lengte.
  8. Smeer het deeg rond de vulling in met het eigeel. Doe dit met een borsteltje of eventueel met je vingers.
  9. Om de appelstrudel dicht te vouwen, passen we een visgraattechniek toe. Maak hiervoor een snee om de 2 à 3 centimeter in het deeg rondom de vulling. Vlecht de flapjes om beurten om de vulling heen, één flapje links, één flapje rechts.
  10. Werk het geheel af door de appelstrudel in te smeren met wat losgeklopt eigeel.
  11. Bak de appelstrudel in een voorverwarmde oven voor 30 à 40 minuten tot die goudbruin ziet.
  12. Smullen! 

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg (liefst vierkant)
  • 2 grote appels of 3 kleinere (bijvoorbeeld Elstar)
  • 2 eetlepels amandelpoeder
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel veenbessen (Deze kan je ook vervangen door rozijnen)
  • ¼ theelepel kaneel
  • 1 vanillestokje
  • Optioneel: suiker