6 gezonde eigenschappen van kersen

Kersen Gezond Appelen Roes 2

26/06/2017

Je kent het wel: je bent naar de winkel geweest en kon de verleiding niet weerstaan. Tja, die dikke, rode kersen daagden je uit. “Neem mij mee!”, riepen ze. Je bent nog maar net terug in de auto gestapt en je hebt er al één in je mond gestopt. Want ja, je moet toch proeven of het wel lekkere kersen zijn. En voor je het goed en wel beseft, heb je half het bakje leeggegeten. Een volle maag en een schuldgevoel tot gevolg. Maar geen nood! Want de volle maag kunnen we misschien niet meer omzeilen, het schuldgevoel blijkt echter voor niets nodig. Want kersen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens super gezond!

 

1. De antioxidantwerking van kersen

In kersen zitten maar liefst 21 verschillende fytonutriënten. - Fyto-wat? - Fytonutriënten zijn stoffen die in plantaardige voeding zitten en die positief bijdragen aan de menselijke gezondheid. Ze werken als antioxidanten, wat inhoudt dat ze vrije radicalen (agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsel) in het lichaam bestrijden, het immuunsysteem versterken en zo de kans op ziekten als kanker en hart- en vaatziekten verminderen.

Kersen zijn erg gezond, want ze bevatten maar liefst 21 verschillende fytonutriënten. Vergeleken met andere soorten fruiten is dat een heleboel. Zo bevatten bosbessen bijvoorbeeld 10, aardbeien 11, druiven 16 en appels 12 verschillende fytonutriënten. Bovendien versterken verschillende fytonutriënten elkaar, wat de antioxidantwerking van kersen enorm maakt.

 

2. Kersen zijn een gezonde bron van vitaminen

Kersen zijn een enorme bron van vitaminen. 100 gram kersen bevat bijvoorbeeld maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamina A, wat belangrijk is voor onder meer de ogen, de huid en het immuunsysteem. En ook vitamine C, een belangrijk antioxidant, is in een grote hoeveelheid aanwezig in het vruchtje.

 

3. Kersen tegen jicht

Jicht is een reumatische aandoening die gekenmerkt wordt door de vorming van urinezuurkristallen in het bloed. Urinezuur is een afvalproduct dat standaard in het bloed voorkomt. In normale omstandigheden lost het eenvoudig op in het bloed, maar bij een te hoge concentratie of een slechte afvoer kan het urinezuur echter beginnen ophopen en urinezuurkristallen vormen. Deze kristallen slaan neer op de gewrichten en veroorzaken zo pijnlijke gewrichtsontstekingen.

De behandeling van jicht is vaak een combinatie van medicatie met een streng voedingspatroon. Wie lijdt aan jicht, kan dan ook veel baat hebben bij het eten van kersen. Want uit onderzoek blijkt immers dat de kans op een jichtaanval aanzienlijk vermindert (tot wel 35%) wanneer je dagelijks een portie gezonde kersen eet.

 

4. Kersen zijn gezond voor het hart

Kersen zijn rijk aan mineralen, waaronder kalium. Deze stof houdt de vochtbalans in het menselijk lichaam op peil en verkleint zo de kans op hartritmestoornissen. Bovendien heeft de kers een bloeddrukverlagend effect.

 

5. Kersen voor topsporters

Ook voor topsporters blijken kersen een gezond keuze te zijn. Uit onderzoek blijkt immers dat kersen eten voor een grote inspanning leidt tot sneller spierherstel en minder spierpijn.

 

6. Kersen voor een gezonde nachtrust

Ben je een slechte slaper? Dan heb je er misschien baat bij om wat vaker kersensap te drinken. Kersen zijn namelijk een natuurlijke bron van melatonine, een hormoon dat helpt bij de slaap-waakcyclus. Bij een goede cyclus begint je melatonineniveau te stijgen in de avond, blijft het hoog gedurende de volledige nacht en daalt het opnieuw in de vroege ochtend. Heb je echter een minder regelmatige cyclus? Dan is het gezond om gedurende de avond wat meer kersensap te drinken of kersen te eten om zo slaap aan te wakkeren.

 

Bronnen:

http://www.optimalegezondheid.com/jichtaanvallen-behandel-je-door-kersen-te-eten/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104332-de-geneeskracht-van-kersen.html

https://www.margriet.nl/fitengezond/hoe-gezond-zijn-kersen/

 

Proeven van onze heerlijk sappige kersen? Kom dan zeker eens langs in één van onze winkels!